Emigratie.
Een verhuizing naar Duitsland, die soms maar enkele kilometers behelst, is wel degelijk een emigratie. Dat betekent dat u met een aantal specifieke zaken te maken krijgt zoals:
- Andere (zorg-)verzekeringen
- Invoer van uw auto, Duits kenteken
- Financieringen
- Duitse belastingen
Duitsland biedt meer “huis” voor uw geld, maar hierbij gelden wel andere regels dan in Nederland. Actal adviseert u bij uw emigratieplannen zodat extra wooncomfort geen vervelende gevolgen heeft voor uw inkomen of vermogen.
De keuze van een optimale financiering
Wanneer u in Duitsland gaat wonen, heeft u de mogelijkheid om de aankoop van uw woning via een Nederlandse of Duitse bank te financieren. Welke optie voor u aantrekkelijk is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Als Nederduitser krijgt u te maken met andere belastingwetgeving. Dat kan gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek.
Belastingheffing Duitsland
Een inwoner is in Duitsland inkomstenbelasting verschuldigd over zijn wereldwijde inkomen. Dit wereldinkomen bestaat uit de volgende categorieën:
- Inkomen uit landbouw of bosbouw
- Winst uit onderneming
- Inkomen uit overige werkzaamheden
- Arbeidsinkomen
- Inkomen uit kapitaalinvesteringen
- Inkomen uit verhuur en pacht
- Overig inkomen, inclusief vermogenswinsten
Wie in Duitsland woont en in Nederland werkt, moet doorgaans in twee landen belastingaangifte doen. Duitsland kan als woonstaat belasting heffen over uw wereldinkomen en Nederland doet dat als werkstaat over uw inkomen uit loondienst. In een belastingverdrag zijn de afspraken vastgelegd waardoor dubbele belastingheffing wordt voorkomen. Op 12 april 2012 is het nieuwe belastingverdrag met Duitsland ondertekend. Dit belastingverdrag is in werking getreden op 1 januari 2016. In dit belastingverdrag doen zich een aantal wijzigingen voor die voor uw persoonlijke situatie van belang kunnen zijn.