Verder is het goed om te weten dat de aankoopprijs de basis zal zijn voor de vermogenswinstbelasting bij verkoop van de woning. Als koper van een Spaanse woning heb je er dus geen enkel belang bij om bij de notaris een lagere koopprijs vast te laten stellen dan wat er werkelijk wordt betaald, iets wat vooral vroeger nog wel eens wilde gebeuren. Naast het feit dat je als koper hierdoor meer belasting zult betalen, is belangrijker nog dat er bij ontdekking zeker ook gevolgen (zoals boetes) zullen zijn.
Ook maakt het verschil of de tweede woning voor eigen gebruik wordt aangewend of zal worden verhuurd. Bij verhuur zal er Spaanse inkomstenbelasting wordt geheven over de huurinkomsten. Ook bij eigen gebruik is er heffing van Spaanse inkomstenbelasting: in dat geval zal er rekening gehouden moeten worden met de Spaanse variant van een eigenwoningforfait.
In Nederland zal de tweede woning natuurlijk in de aangifte opgenomen worden. De belastingheffing hierover vindt plaats in box 3, het inkomen uit sparen en beleggen. Ook de lening voor Spaanse woning moet worden meegenomen. Omdat de stenen buiten Nederland liggen, zal Nederland voor de waarde van de Spaanse woning -/- de eventuele financieringsschuld wel voorkoming van dubbele belasting verlenen. Het heffingsrecht over de inkomsten uit de Spaanse woning is namelijk op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje aan Spanje toegewezen.